Gezilecek Yerler

Gezilecek Yerler

BURHANİYE ÇEVRESİ TURİSTİK DESTİNASYONLAR

Pelitköy

Pelitköy ismini yörede çokça bulunan meşe ağaçlarından almıştır. Meşe ağaçlarının yanı sıra yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin ağaçları da yörenin yeşilliğine yeşillik katmaktadır. (14 dk. 8,8 km)

 

Hareketli Etnografya Galerisi

Burhaniye’nin Öğretmenler Mahallesi’nde bulunan Hareketli Etnografya Galerisi Bizimköy, Nurdaş Yılmaz tarafından yapılan özel bir müzedir. Nurdaş Yılmaz, 30 seneyi aşkın emeğin söz konusu olduğu müzeyi yapmaktaki esas amacının eski zamanda insanların yaşayışını, köy yaşantısında neler yapıldığını ve çektikleri zorlukları günümüze taşımak, gençlere ve eski zamanlara özlem duyan insanlara aktarmak olduğunu söylemektedir.

Müzenin en önemli özelliği ise köy hayatını tasvir ederken hareketli ve sesli olan figürlerdir. Anadolu’ya ait birçok eşyanın yer aldığı müze, eski köy yaşantısını mankenlere veya eşyalara hareket vererek daha gerçekçi ve akılda kalıcı olarak anlatmayı başarabilmiştir. Müzede ninni söyleyip eski tarz ahşap beşiği sallayan Anadolu kadını, un üreten taş değirmen, keçi sağan, yün eğiren ve halı dokuyan kadınlar, yemek yiyen aile, testereyle ağaç kesen insanlar ve aklınıza gelebilecek hemen her şey bulunmaktadır. (8 dk. 4,9 km)

 

Kuvayı Milliye Kültür Müzesi

Burhaniye merkezde Kocacami Mahallesi’nde bulunmaktadır. Eski tarihi bir bina olan müze binası Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvayı Milliye Hareketinin karargâhı olarak kullanılmıştır. Daha sonra halkevi olarak da kullanılan bina daha sonra restore edilerek Kuvayı Milliye Kültür Müzesi adı altında ziyaret açılmıştır.

Müze her ne kadar Kuvayı Milliye adı ile kurulmuş olsa da arkeolojik birçok eseri de bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle Adramytteion Antik Kenti bulgularının yer aldığı müze Roma dönemine ait camdan yapılma bardaklar koku ve gözyaşı şişeleriyle birlikte çeşitli yüzükler de bulunmaktadır. Ayrıca Adramytteion Antik kentinde bulunan Pegasus motifi, Zeus başı, Artemis başı, kartal betimlemesi, kolyeler, broşlar, küpeler ve iğneler gibi birçok eser sergilenmektedir. (7 dk. 3,0 km)

 

Cunda Adası

Taş evleri, manzaralı tepesi ve denizi ile görülmeye değer yerlerden biridir. Cunda Adası Ege Denizi'nin en büyük adaları arasındadır. (47 dk. 39,3 km )

 

Âşıklar Tepesi

Ayvalık'ta bulunan Âşıklar Tepesi keyifli bir seyir imkânı veren şirin bir tepedir. Eşsiz deniz ve adaların manzarasını beraber izlemek isteyen ve tepeye çıkmışken çayını yudumlamak isteyenler için kafede oturma imkânı bulunmaktadır. (38 dk. 36,0 km )

 

Şahinderesi Kanyonu

Serin sularda yürüyüş yapıp bambaşka bir doğanın içerisine girmek isteyenler için görülmeye değer yerlerden biridir. (37 dk. 29,6 km)

 

Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir Manyas'ta bulunmaktadır. Gözetleme kulesinde bir dürbün eşliğinde birçok farklı kuşu seyredebilir, doğanın farklı yönlerini keşfetme imkânına sahip olabilirsiniz. (2 sa. 4 dk. 176 km)

 

Kirazlı Manastırı

Erdek'te bulunan Kirazlı Manastırı 19. yüzyıldan günümüze dek kalmayı başarabilmiş olan Manastır Rumların kullandığı bir yapı idi. Bir kısmı yıkılmış olan manastırın içinde bulunduğu doğal ve tarihi ortam keşfedilmeyi beklemektedir. (3 sa. 8 dk. 217 km)

 

Kaz Dağı Milli Parkı

Gerek doğası gerek mitolojideki yeri itibariyle görülmeye değer doğal güzelliklerden biridir. Endemik ağaçların ve yaşam formunun bulunduğu Milli Park içerisinde doğaseverlerin ilgisini çekecek birçok güzellik barınmaktadır. (54 dk. 28,1 km)